fallback

ООН ще евакуира цивилни от Мариупол, Русия въвежда рублата в Херсон

Гутериш: Войната е абсурд в 21 век – войната е зло

28.04.2022 | 13:30 Автор: Тодор Петров

В Киев и разрушените му предградия днес пристигна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. В Украйна той дойде след като се видя с руския президент и дипломат номер едно на Русия и пред тях говори за военни престъпления. А днес посети местата, където те са се случвали.

"Когато видя тези разрушени сгради, си представям семейството си в една от онези къщи, които сега са разрушени и черни. Виждам внучките ми да тичат в паника", сподели генералният секретар на ООН. 

Гутериш призова за разследване на зверствата. 

"Войната е абсурд в 21 век – войната е зло и когато видите тези ситуации, нашето сърце, разбира се, остава с жертвите, нашите съболезнования на техните семейства. Но нашите емоции – няма начин една война да бъде приемлива в 21 век", каза още той. 

Гутериш се ангажира с евакуацията на цивилни от Мариупол - стоманодобивният завод в града е последното убежище на стотици хора и последните защитници на града. Но не се знае какъв успех би постигнал ООН, още повече, че ударите над завода продължават. 

Властите в Украйна предупредиха, че предстоят още много разрушения и изключително тежки седмици. Според украинските военни Русия е събрала сили за мащабна офанзива с много разрушения.

Втората фаза от инвазията на Русия в Украйна се фокусира върху източната и южната част на страната. Руските власти все по-често съобщават за поразени цели по складове с оръжия на украинска територия. 

Мирен протест беше разпръснат със сила в Херсон - вече не само градът, но и областта са превзети от Русия. Новите власти там въвеждат рублата от 1 май, а руската валута ще стане единствената официална там след месец. 

Огън обаче вече има и от двете страни на Украйна - в Русия, в областите Белгород и Курск, както и в Приднестровието в Молдова. За взривовете в склад за оръжия в Русия президентският съветник Михайло Подоляк заяви, че това е карма и е нормално руските региони, където се съхраняват горива и оръжия, да научат какво означава "демилитаризация". 

Очевидно втвърдяване на тона дойде от Москва - след призивите Западът да не загърбва опасността от световна война на руския външен министър, вчера и руският президент отправи заплашително изказване. 

"Ако някой поиска да се намеси в събитията отвън и да създаде за Русия неприемливи стратегически заплахи, трябва да знае, че нашият отговор на насрещните удари ще бъде мълниеносен", предупреди Путин. 

Той беше категоричен, че ще изпълни целите на военната операция за освобождаване на Донбас, както Кремъл нарича войната.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback