fallback

САЩ залови основния заподозрян за атентата в Бенгази

Междувременно властите в Либия заявиха, че страната няма достатъчни запаси от гориво

18.06.2014 | 12:01 Автор: Ирина Георгиева

Властите в САЩ заловиха основния заподозрян за атентата срещу американското консулство в Бенгази през 2012 г. Междувременно властите в Либия заявиха, че страната няма достатъчни запаси от гориво.

Американски войници в сътрудничество с полицията заловиха Ахмед Абу Хатала – ключова фигура при атаките срещу американското консулство в Бенгази през септември 2012 г. Хатала е бил задържан в покрайнините на Бенгази при секретна операция на американски специални части и е бил отведен на американски кораб.

Според американски медии операцията по задържането му е било готвена няколко месеца.

Междувременно в либийската столица Триполи не достига гориво и не винаги има ток, а опашките пред бензиностанциите стават все по-дълги. Причини за закъсняващите доставки не бяха съобщени. Няколко бензиностанции дори бяха принудени да спрат работа.

По-рано тази седмица правителството реши да разположи сили за сигурност в бензиностанциите, за да организира продажбите на горива.

От друга страна, заради високите температури климатиците в Триполи работят с пълна сила и електрическата компания беше принудена да въведе режим на тока от три до седем часа на ден.

След падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. Либия страда от недостиг на ток. На електрическите централи бяха нанесени големи щети по време на 8-те месеца на сражения срещу режима на полковника.

Чужди компании, които ремонтираха централите, напуснаха Либия заради вълната от насилие и заради зачестилите атаки срещу чужди представителства. Богатата на петрол Либия внася 70% от горивото, което ѝ е необходимо.

fallback
Още от Свят
fallback