Терористи са взривили газопровода в Украйна

Президентът Порошенко поиска помощ от ЕС и САЩ за контрол по границата с Русия

18.06.2014 | 11:48 Редактор: Ирина Георгиева
Терористи са взривили газопровода в Украйна

Терористи са взривили газопровода в Украйна, заявиха властите в Киев. Президентът Порошенко поиска помощ от ЕС и САЩ за контрол по границата с Русия. В същото време няма решение за кризата с газа. Според еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, до средата на юли трябва да се проведат нови тристранни преговори за цената на синьото гориво.

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили сравни взрива на газопровода в Полтавска област със събитията в Грузия през 2005 година.

„Почеркът на Путин не се е променил. През месец януари 2005 година газопроводът, по който Грузия бе снабдявана с руски газ, а също така и главната електропреносна линия бяха взривени от „неизвестни терористи”, в резултат от което няколко района в Грузия се оказаха на студено и тъмно през зимата в рекордно студена зима." - подчерта Саакашвили. 

Междувременно ЕК иска нови тристранни преговори за цената на газа до средата на юли. Това е заявил енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер. По думите му, през юни въпросът не е толкова спешен поради пониженото потребление на газ, но през летните месеци трябва да се намери решение на спора.

По-рано тази седмица след провала на преговорите „Газпром" e въведе режим за авансово плащане спрямо Украйна и намали газовите доставки за страната, тъй като крайният срок за погасяване на украинския дълг за руските газови доставки изтече.

Владимир Путин изрази загриженост във връзка с трагичната гибел на руските журналисти в района на Луганск и акцентира вниманието си върху необходимостта за безусловно осигуряване на безопасността на представителите на средствата за масова информация, работещи в зоната на конфликта в Украйна.