Гърция ще предложи помощ на България след спирането на руските доставки

Атина може да помогне на София, като обърне потока на газопровода "Турски поток"

27.04.2022 | 17:00 Редактор: Теодора Патронова
Гърция ще предложи помощ на България след спирането на руските доставки

Гърция ще предложи помощ на България, след като Русия прекрати доставките на газ, e казал премиерът Кириакос Мицотакис пред българския си колега Кирил Петков в сряда, предаде "Ройтерс".

"Премиерът каза, че Гърция ще помогне на България да се справи с новата ситуация, причинена от руските решения за енергетиката", се казва в изявление на офиса на Мицотакис, без да се предоставят повече подробности.

Гръцки източник, запознат с дискусиите, е казал пред "Ройтерс", че Атина може да помогне на София, като обърне потока на газопровода "Турски поток" - механизъм, който е бил използван и преди. Газопроводът доставя руски газ до Гърция през Черно море, Турция и България.

Служител на гръцкото енергийно министерство каза също, че България вече е резервирала някои товари за втечнен природен газ, които да бъдат доставени през гръцкия терминал за втечнен природен газ Ревитуса край Атина.

Мицотакис свика спешна среща в сряда с представители на енергийния сектор, за да обсъди въздействието на решението на "Газпром" върху доставките на газ за Гърция, съобщи неговият офис. Гърция разчита на руски газ за повече от 30% от годишните си енергийни нужди и следващото й плащане към "Газпром" се дължи през май по договор, който изтича през 2026 г. Атина все още не е изяснила как ще извърши плащането, но заяви, че може да успее за неопределено време да избегне проблеми с доставките на газ, дори ако Русия спре потоците.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК