Урсула плаши Индия: Войната в Украйна заплашва регионалната ви сигурност

Председателят на Еврокомисията оказва натиск върху страната заради неутралната ѝ позиция по конфликта

25.04.2022 | 20:15 Редактор: Теодора Патронова
Урсула плаши Индия: Войната в Украйна заплашва регионалната ви сигурност

Нахлуването на Русия в Украйна заплашва регионалната сигурност на Индия, заяви председателят на Еврокомисията по време на визитата си Ню Делхи, насочена към насърчаване на по-задълбочени стратегически връзки.

Урсула фон дер Лайен е последният гостуващ западен лидер, който оказва натиск върху Индия заради неутралната ѝ позиция по конфликта. Страната получава по-голямата част от оръжията си от Русия.

И ЕС, и Индия са изправени пред предизвикателства от надигащия се Китай и Фон дер Лайен повдигна призрака на партньорството между Пекин и Москва, за да предупреди, че последствията от войната могат да стигнат по-далеч от Европа.

"Резултатът от войната не само ще определи бъдещето на Европа, но и ще засегне дълбоко Индо-Тихоокеанския регион“, каза тя пред присъстващите на форума "Диалога Райзина", годишната геополитическа конференция в Ню Делхи.

"Русия и Китай сключиха привидно необуздан пакт. Те заявиха, че приятелството между тях няма "граници“... Какво можем да очакваме от "новите международни отношения“, за които двете призоваваха?", попита председателят на Еврокомисията.

Фон дер Лайен каза, че ЕС е фокусиран върху укрепването на собствените си връзки с Индия през следващото десетилетие, след като разкри нов специален съвет за насърчаване на търговията и технологичното сътрудничество, пише БГНЕС.

В съвместно изявление Индия и Еврокомисията "се съгласиха, че бързите промени в геополитическата среда подчертават необходимостта от съвместно задълбочено стратегическо участие".

Фон дер Лайен посещава Ню Делхи, след като същото сториха редица западни лидери и политици, които се стремят да примамят Индия по-далеч от Русия. Премиерът Нарендра Моди беше домакин на британския си колега Борис Джонсън миналата седмица, по време на което двамата обявиха ново партньорство за отбрана и сигурност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Бринион
преди 2 години
Индия и там ли отидоха тея искат война тотална както казах Европа е създадена да воюва с Русия Хитлер се с буди лошо много лошо нали са зелени ще пазят планетата а те знаят ли че Русия ще пусне атомни бомби и те над тях и какво Европа няма да има но руснаците имат купил ка то ще ги запази и за какво за нищо ще умратмного хора деца но тея които ще останат ще горят в ада ще с желяват много Сигнализирай за неуместен коментар