fallback

Генералният секретар на ООН ще посети Киев

Антониу Гутериш ще се срещне със Зеленски и външния министър Дмитро Кулеба

23.04.2022 | 08:42 Автор: Теодора Патронова

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и външния министър Дмитро Кулеба в Киев на 28 април, обявиха от световната организация.  Два дни преди това - на 26 април, Гутериш ще бъде на посещение в Москва за разговори с президента Владимир Путин и с първия дипломат на Русия Сергей Лавров.

От своя страна турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че очаква да проведе телефонни разговори с лидерите на Русия и Украйна в следващите 48 часа. Той изрази надежда Путин и Зеленски да се срещнат за разговори в Истанбул за слагане край на конфликта.

Олексий Арестович, президентски съветник в Киев, заяви, че ще има контранастъпление в Мариупол. По думите му вече се работи по въпроса и съществува надежда за освобождаване на града, съобщи БНР.

"Уверен съм, че контранастъпление ще има на 101%. Въпросът е кога, с какви сили и къде, защото това ще решава главнокомандващият армията. Не Арестович, а главнокомандващият дава командите като се позовава на информация, която никой от нас няма. Той взима решенията и е възможно в момента да предотвратява четири нови Мариупола или два".

Пред Си Ен Ен премиерът Денис Шмигал заяви, че Украйна ще победи във войната много скоро. Коментарът му беше по повод думите на британския му колега Борис Джонсън вчера, че Русия все още има възможност за победа. Джонсън определи ситуацията в момента като непредсказуема. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback