Шумахер излезе от кома

45-годишният шампион е напуснал болницата в Гренобъл

16.06.2014 | 14:26 Редактор: Ирина Георгиева
Шумахер излезе от кома

Легендарният пилот от „Формула 1“ Михаел Шумахер е излязъл от кома, съобщиха световните агенции. 45-годишният шампион е напуснал болницата във френския град Гренобъл. Мястото, където пилотът ще се възстановява след получените травми, остава в тайна.

 Шумахер беше в кома, след като получи тежка травма на главата при скиинцидент във френските Алпи на 29 декември миналата година. Лекарите го държаха в това състояние, за да намалят отока на мозъка му.

 През месеците след инцидента неколкократно се появяваха най-различни спекулации за състоянието му.

 Агентът на семейство Шумахер не пожела да разкрие къде се възстановява шампионът, но говорител на университетския център на Во в Лозана, Дарси Кристиен, потвърди за АФП, че прехвърлянето е станало на 16-ти сутринта.

"Семейството благодари на всички лекари, медицински  сестри и терапевти в Гренобъл, като и на екипите на спешна помощ, които са се намесили на място. Всички те са свършили прекрасна работа в първите месеци", заяви Сабине Кем.

Според немската преса пилотът ще продължи лечението, масажите и мускилната стимулация, която получава в момента, но запитаните лекари са съобщили, че не очакват значително подобрение на състоянието му «с намалели шансове за пълно възстановяване».

 Въпреки че Шумахер излезе от кома, това за съжаление не означава, че може да общува спонтанно с близките си, пише френската преса. Университетският център в Гренобъл обаче не би имал право да позволи прехвърлянето му, ако не беше подобрил състоянието си.

След цялостно възстановяване на съзнанието ще започне интензивна работа по реадаптацията.

Битката на Шумахер ще бъде трудна и несигурна. Само 10% от хората, минали през дълбока кома се възстановяват напълно, без да е необходима постоянна помощ от друг човек.