fallback

Испански активисти организират неофициален референдум за монархията

Близо 60 изборни станции са отворени на ключови места в цялата страна

16.06.2014 | 10:28 Автор: Ирина Георгиева

Испански активисти организираха неофициален референдум до своите сънародници относно бъдещето на монархията. Близо 60 изборни станции са отворени на ключови места в цялата страна.

Желаещите трябва да отговорят с "да" или "не" на два въпроса. Първият е дали гражданите са съгласни държавният глава на страната да бъде посочен чрез избори, а вторият е дали са съгласни конституционният процес да бъде отворен, така че гражданите да могат да решават как Испания да бъде управлявана.

Референдумът е достъпен и за хора в чужбина. Група от Париж вече заяви, че ще организира отварянето на секция и във френската столица.

Допитването ще продължи до 19 юни, когато ще се проведе коронацията на новия крал Фелипе. Той ще заеме мястото на своя баща Хуан Карлос, който абдикира в полза на сина си в началото на месеца. Същата вечер, в която монархът обяви решението си, близо 20 000 испанци се събраха на един от главните площади в Мадрид с искане за край на монархическото управление.

"Вижда ни се абсурдно, че в едно демократично общество никой не пита гражданите дали искат монархия, или демокрация", коментира Кике Кастельо от групата "Истинска демокрация сега" - една от организациите, които инициират референдума.

В скорошна анкета на испанското издание "Ел Паис" 62% от допитаните са изказали мнение, че "в някакъв определен момент" трябва да бъде проведен референдум относно бъдещето на монархията. Половината от тях са посочили, че биха искали монархия, управлявана от Фелипе, а 36% са заявили, че предпочитат република.

Вижте репортажа на Мартина Ганчева.

 

fallback
Още от Свят
fallback