Православните християни на Балканите се готвят да посрещнат най-големия християнски празник - Великден. По всичко изглежда, че тази година ще трябва да бръкнат по-дълбоко в джобовете си за традиционната трапеза.
Сърбия
Великденската трапеза ще излезе по-скъпо на сърбите. Цената на агнешкото е към 800-900 динара (между 13 и 15 лева) за килограм. Цената на яйцата е различна в зависимост от това дали се продават в магазин (едно яйце в магазина струва 17 динара или 30 стотинки) или на пазарите, където са по-скъпи, като едно бяло яйце стига до цена 25 динара (40 стотинки).
В магазини в Белград на специални празнични цени може да се купи пакет от 10 яйца на цена 129 динара (2,14 лв.), в друг за 139 или 149 динара (2,30 - 2,50 лева), в зависимост от големината и качеството.
Гърция
Трапезата в Гърция ще е с 35 на сто по-скъпа и ще излезе на гръцките домакинства близо 300 евро. Цената на традиционното за Великден агнешко месо достига 14-15 евро. По тази причина има тенденция агнешко да се купува дори месец преди празника, когато цената му е малко по-ниска, и да бъде замразявано във фризери.
Северна Македония
Цената на яйцата в Северна Македония е скочила дни преди празника – от 80 на 120 денара за 10 яйца (от 2,50 на 3,80 лева). Скочила е и цената на агнешкото месо, което на места е по-скъпо от телешкото, въпреки че държавата изнася агнета за Италия, България, Гърция, Хърватия, Черна гора, Босна и Херцеговина.
Продажната цена на агнешкото в магазините в РСМ се е увеличила на 400-500 денара (около 13-16 лева) за килограм. Най-сериозният проблем остава олиото, от което започнаха да се появяват дефицити и на места беше въведено ограничения за закупуване на 2-3 бутилки от човек.
Черна гора
Поскъпването на основните продукти в Черна гора, започнало с растежа на цените на горивата, неизменно се отразява и на великденската трапеза. Хлябът, олиото, маслото и зеленчуците бележат скок с около 30 на сто, при млякото, сиренето и яйцата поскъпването е около 15 процента.
Цената на яйцата в момента е от около 2 евро за десет броя до 4,5 евро за домашни яйца и 6-8 евро за био яйца, предава БТА.
Румъния
Великденската трапеза тази година е с около 70 леи (27,70 лв) по-скъпа от миналогодишната и ще възлезе на 250-300 леи (99-119 лв.). Агнешкото се превърна в деликатес – килограм агнешко е с 35 процента по-скъпо спрямо миналата година, като в големите магазини килограмът се продава за около 50 леи (19,79 лв.). Яйцата са скочили от 60 бани на 80 бани (от 24 на 32 стотинки), козунакът е поскъпнал средно с 11 леи (4,35 лв.) и в зависимост от пекарната и рецептата, цената му може да достигне и над 100 леи (39,58 лв.).
Поскъпнали са всички съставки за козунаци и торти: брашно, захар, олио, стафиди. Брашното е с почти една трета по-скъпо от миналата година, а олиото е с почти 5 леи (2 лв.) повече. Двойно по-скъпа е и боята за яйца, обобщава сайтът Profit.ro.
Хърватия
С 30 процента по-високи цени на храните посрещнаха Великден в Хърватия, където около 87 процента от населението са католици, а 4,4 процента - православни християни. 66,5 процента от хърватите са настроени икономично към празника, докато миналата година с такава нагласа са били 54,3 на сто. Около 40 процента от хърватите си бяха поставили таван на разходите за Великден от 500 куни (129 лв.), а 50 процента – още по-малко – 300 куни (78 лв.). Тази година една по-скромна трапеза за Великден възлезе на около 550 куни (142 лв.).
Кипър
Кипърските граждани също ще изкарат един по-скъп Великден тази година, като цената на Великденската трапеза е с 18-20 на сто по-висока. Поскъпването засяга предимно традиционните за празника ястия като агнешкото месо и флауна – сладкиш с пълнеж със сирене, който може да включва стафиди или да бъде поръсен със сусам.
При месото цената е скочила със 17 на сто - на големите пазари цената се движи около 8,07 евро на килограм срещу 6,89 евро на килограм през миналата година. Средната цена е по-висока - 9,04 евро на килограм.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК