Шести ден на транспортен хаос във Франция

Протестът е срещу планираните реформи в сектора

16.06.2014 | 09:27 Редактор: Ирина Георгиева
Шести ден на транспортен хаос във Франция

 

Шести ден продължава стачката на служителите във френските железници. Протестът е срещу планираните реформи в сектора.

Демонстрантите се опасяват, че промените ще проведат до съкращения. Акцията съвпада с матурите, които започват на 16 юни и на които трябва да се явят близо 687 000 френски гимназисти. За целта на учениците са раздадени специални стикери, с които да бъдат допускани с предимство в превозните средства.

Трафикът на големите жп линии и влаковете на Интер сити ще бъде намален наполовина. Най-силно засегнат ще бъде транспортът в Париж. Очаква се само четири от всеки десет междуградски и регионални влакове да се изпълнява. От френския национален железопътен оператор предупреждават пътниците да предприемат алтернативни начини за придвижване.

Парламентарните дебати за промените в железопътния сектор са предвидени за 17 юни. Реформата трябва да предложи мерки за разрешаване на дълга от 44 милиарда евро и за отварянето на сектора за конкуренцията. Към 13:00ч на 16 юни синдикатът CGT-Cheminots обяви, че протестът се удължава с 24 чаа.

Противно на всички очаквания, Люк Шател, и.д. ген.секретар на UMP, обяви на 15 юни, в неделя вечерта, че проекта за реформа се оттегля, но правителството остана твърдо и не анулира проекта.

„Все някога протестите трябва да спрат“, предупреди президентът Франсоа Оланд, който е изправен пред поредното си изпитание.

ЖП служителите се опасяват, че ще загубят статута си на държавни служители, а това ще се отрази върху заплатите, продължителността на отпуските, пенсиите и социалните осигуровки. Възможни са и масови уволнения. Фредерик Кювилие- държавният секретар, който отговаря за транспорта, намекна, че са възможни отстъпки, но те щели да бъдат минимални.

Репортаж на Мартина Ганчева.