Недоволството от социалната несправедливост в Бразилия не стихва

Най-малко 18 души са арестувани при демонстрация срещу Световното първенство по футбол

15.06.2014 | 12:40 Редактор: Ирина Георгиева
Недоволството от социалната несправедливост в Бразилия не стихва

Недоволството от социалната несправедливост в Бразилия не стихва. Най-малко 18 души са арестувани при демонстрация срещу Световното първенство по футбол. Протестите са провокирани от големите разходи на правителството за организацията на Мондиала.

По време на демонстрация в град Бело Оризонте за задържани 15 протестиращи. В тях са открити ножове, маски и бутилки с оцет, които са възнамерявали да използват като сълзотворен газ. Трима души са арестувани в град Форталеза, когато група демонстранти се опитала да блокира стадиона на който се е провела срещата Коста Рика-Уругвай.

Стотиците протестиращи са основно студенти и работници, които изразиха недоволството си срещу разходите за организацията на Световното първенство. Чуждестранните футболни фенове също изразиха своето съпричастие с хилядите протестиращи.

"Мисля, че хората тук правилно протестират. Въпреки, че Световното първенство е нещо страхотно разходите от 11 милиарда долара са малко прекалени. Взимат се пари от бразилския народ, които отиват във футболната организация ФИФА. Данъкоплатците не трябва да губят парите си в една комерсиална организация." - заяви английският футболен фен Зак Уайс.

Въпреки протестите, Световното първенство се провежда нормално и без сериозни инциденти. Силите за сигурност са в пълна готовност за нови демонстрации и сблъсъци с недоволните хора. Все пак от началото на месеца протестите са намалели неколкократно, като се очаква до края на Мондиала да стихнат напълно.