Газпром и Нафтогаз преговарят за синьото гориво в Киев

Преговорите за бъдещето на руския газ ще продължат и на 15 юни

15.06.2014 | 09:14 Редактор: Ирина Георгиева
Газпром и Нафтогаз преговарят за синьото гориво в Киев

Преговорите за бъдещето на руския газ ще продължат и на 15 юни. Късно снощи представители на Газпром и украинската компания Нафтогаз, не успяха да се разберат за цената на синьото гориво. Ако страните не се постигнат съгласие, Русия може да спре доставките за Украйна.

„Газовата" среща в Киев между представители на Украйна и Русия, с участието на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, приключи без резултат. По предложение на Йотингер преговорите ще бъдат възобновени още тази сутрин на 15 юни. Преди това украинският министър на енергетиката Юрий Продан заяви, че Украйна продължава да настоява цената на руския газ да бъде 268 долара за 1000 кубически метра, но е готова на компромисен вариант.

Шефът на „Газпром" Алексей Милер заяви в четвъртък на 12 юни, че до 10 ч. сутринта в понеделник (16 юни) украинската компания „Нафтогаз" трябва да плати 1.9 млрд. долара дълг за доставен газ. Той заплаши, че ако това не стане „Газпром" ще въведе режим на предплащане. 

Газовите преговори се оказаха особено трудни заради политическото напрежение, предизвикано от свалянето на проруски настроения президент на Украйна, последвалото го през март анексиране на Крим от Русия и избухналото след това насилие в Източна Украйна. Всяка от страните обвинява другата за безизходицата.

До този момент Киев, Москва и Брюксел проведоха няколко срещи за съдбата н агазовите доставки, но не успяха да постигнат компромис.