fallback

ЕС мисли да изключи редица финансови институции от търговското споразумение със САЩ

Брюксел и Вашингтон обсъжда условията за пакта за регулациите, който ще стане най-голямото регионално споразумение

14.06.2014 | 16:00 Автор: Мариета Иванова

ЕС заплашва да изключи банките, хедж фондовете, застрахователите и други финансови компании от търговското споразумение със САЩ. Това става на фона на битката с Вашингтон, относно начина за сътрудничество в регулациите.

Брюксел и Вашингтон в момента обсъждат условията за пакта, който ще стане най-голямото регионално споразумение, покриващо почти половината от глобалния БВП и една трета от световната търговия.

С оглед на факта, че много от трансатлантическите тарифи вече са ниски, най-голямата цел на обсъждания пакт е понижаването на регулаторните и други безтарифни бариери пред търговията между САЩ и ЕС. Администрацията на президента Барак Обама обаче иска да изключи регулациите за финансовите услуги от споразумението, което предизвиква недоволство в ЕС и голяма част от финансовия сектор в САЩ и Европа. Вашингтон спори, че включването им ще подкопае стриктните регулации, въведени в САЩ след кризата от 2008 г., и че всяко трансатлантическо сътрудничество е по-ефективно в рамките на отделен форум.

В опит да засили натиска върху САЩ, ЕК предлага на страните членки блокът да не преговаря относно достъпа до пазара на финансовите услуги, докато САЩ се ангажират в сътрудничеството за регулациите.

 

fallback
Още от Свят
fallback