fallback

Проруски сепаратисти свалили военен самолет в Луганск

На борда му е имало най-малко 49 души, за които се предполага, че са загинали

14.06.2014 | 15:00 Автор: Мариета Иванова

Украинското министерството на отбраната съобщи, че проруските сепаратисти са свалили военен самолет с украински военнослужещи на летището в Луганск.

На борда му е имало най-малко 49 пътници, като първоначалните предположения са, че всички са загинали. Това е едно от най- смъртоносното събитие от началото на украинската криза.

По-рано бе съобщено, че в Луганск е подаден сигнал за въздушна тревога. В града са се включили сирените, предупреждаващи за въздушна атака.

Ръководителят на пресслужбата на Луганската народна република Владимир Иногородский каза, че срещу града се насочват бойни самолети на украинската армия.

В петък вчерта украински военни хеликоптери са обстреляли град Шастиа. Украинската армия води артилерийски обстрел и в околностите на Луганск. Атакува се и пропускателен пункт на опълченците в края на града. В резултат на обстрела е загинал най-малко един член на Луганскатата народна република. В града се наблюдава придвижване на техника на представители на самопровъзгласилата се република. Местните жители предполагат, че Луганската народна република укрепва своите позиции и се готви за сражения с правителствените сили за контрола над града.

Напрежението идва часове след като украинското правителство, което се опитва да си върне контрола върху южната и източната част на страната, обяви за успешна операцията си срещу проруските сепаратисти в Мариупол.

В същото време, САЩ обвиниха Русия, че изпраща танкове и ракетни установки на проруските сепаратисти в Украйна.

 

fallback
Още от Свят
fallback