Лавров: Подкрепата на Запада за Киев е кулминацията на русофобския курс

"Западът, начело със САЩ, се стреми да възстанови господството си в международните отношения", смята той

14.04.2022 | 13:27 Редактор: Ваня Кузманова
Лавров: Подкрепата на Запада за Киев е кулминацията на русофобския курс

Безусловната подкрепа на Вашингтон и Брюксел за украинските власти е кулминацията на русофобския курс на Запада, заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на конференцията "Digital International Relations 2022", която се проведе в Московския държавен институт по международни отношения.

"Кулминацията на този русофобски курс е безусловната подкрепа на Вашингтон и Брюксел за радикалния националистически киевски режим, подхранването на ултрарадикалите в Украйна и създаването на "антируски" режим в Украйна", каза той.

Според него Западът, начело със САЩ, в момента се стреми да възстанови и укрепи господството си в международните отношения, "за да продължи да преследва своите тясно користни цели за сметка на националните интереси" на други държави. 

"Най-важната част от тази агресивна линия е дългогодишната политика на Запада за комплексно, системно сдържане на нашата страна по всички фронтове", казва министърът.

Лавров заяви, че в продължение на осем години Западът е "закрилял" нежеланието на Киев да изпълнява Минските споразумения и е подтиквал украинските власти да разрешат кризата в Донбас със сила, пише БГНЕС. 

"Украйна беше активно въвлечена в НАТО, по всякакъв начин поощряваха забраната на руския език, руското образование, руските медии, арестите, преследването и дори убийствата на независими журналисти, затрупваше я със смъртоносни оръжия", каза Лавров.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК