fallback

Световната банка прогнозира икономиката на Украйна да се свие почти наполовина през 2022 г.

Русия също ще изпадне в рецесия, а много страни около Украйна ще изпитат сериозни затруднения?

11.04.2022 | 11:56 Автор: Жаклина Иванова

Според Световната банка икономиката на Украйна ще се свие почти наполовина през тази година, тъй като руската инвазия и последиците от "дълбоката хуманитарна криза" се отразяват негативно на конюнктурата.

Предвид блокадата на черноморските пристанища в южната част на Украйна и разрушенията, нанесени на промишлеността в източната част, се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на разкъсваната от войната страна да се свие с около 45% през 2022 г.

Базираната във Вашингтон организация заяви, че Русия също ще изпадне в рецесия, а много страни около Украйна ще изпитат сериозни затруднения, като някои от тях ще бъдат принудени да потърсят външна помощ от международни агенции, за да предотвратят неизпълнението на съществуващите дългове.

"Войната оказва опустошително въздействие върху човешкия живот и причинява икономически разрушения и в двете страни и ще доведе до значителни икономически загуби в региона на Европа и Централна Азия и в останалата част на света", се казва в прогнозата на Световната банка, публикувана в неделя (местно време).

Тази седмица банката и Международният валутен фонд (МВФ) ще бъдат домакини на министрите на финансите и ръководителите на централните банки на годишните си пролетни срещи.

Очаква се президентът на Световната банка Дейвид Малпас и ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева да заявят, че възнамеряват да предложат допълнителна финансова подкрепа на засегнатите от инвазията страни, много от които страдат от спираловидно нарастване на разходите за храна, предава Ройтерс.

Миналия месец Кристалина Георгиева заяви, че е малко вероятно войната да предизвика световна финансова криза, но предупреди за тежка рецесия в много страни, близки до конфликта.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback