Киев отхвърли предложението за цената на газа на Газпром

Владимир Путин описа предложението на Газпром като повече от партньорско и предупреди Киев за втвърдяване на тона

11.06.2014 | 16:06 Редактор: Ирина Георгиева
Киев отхвърли предложението за цената на газа на Газпром

Газпром предложи на Украйна в цената на газа само от 100 долара за 1000 кубически метра, предложение, което Киев отхвърли. Руският президент Владимир Путин описа предложението на Газпром като повече от партньорско и предупреди Киев за втвърдяване на тона. На този фон тристранните преговори по газовия въпрос продължават и на 11 юни . Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов заяви, че вижда нелоши шансове за успех на тези преговори. 

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че Киев няма да си изплати задълженията за доставения от Москва руски природен газ докато не бъде постигнато споразумение за цената. По думите му Киев няма да промени позицията си в преговорите с Москва въпреки руската заплаха за съкращаване на доставките за Украйна – сценарий, който може да засегне и доставките на синьо гориво за Европа. 

"Русия ни предложи да намали цената със 100 долара за хиляда кубически метра. Това е така наречената отстъпка. Искам да заявя официално, че ние сме запознати с тези руски капани. Отстъпката се определя от руската федерация и може да се отмени с решение на руския парламент. Ние настояваме за промени в договора. Ако газът е политическо оръжие, то тогава е ясно, че е политическо оръжие в ръцете на руското правителство. И ако газа е стока, както навсякъде по света, то тогава ние търгуваме въз основа на договор, а не въз основа на това дали Русия харесва или не харесва украинското правителство."

Украинският премиер заяви, че страната му е готова да плати задълженията си за синьо гориво на пазарната цена. Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак потвърди, че от Украйна не е получавано ново плащане, и съобщи, че крайният срок за изплащане на задълженията на страната ще бъде продължен до 16 юни.