ЕС наложи пети пакет санкции срещу Русия, забрани вноса на въглища

Въвежда се пълна забрана за транзакции с 4 ключови банки

08.04.2022 | 14:20 Редактор: Здравко Черкезов
ЕС наложи пети пакет санкции срещу Русия, забрани вноса на въглища

Съветът на ЕС прие петия пакет от санкции срещу Русия. Според приетите предложения на Европейската комисия, в новия пакет се налага забрана за внос на въглища от Русия в размер на 4 млрд. евро годишно.

Спирането на вноса и трансфер на въглища и други изкопаеми горива от Русия влиза в сила от 22 август, става ясно от публикуваното решение на Съвета на ЕС.

Спират се транзакциите с 4 ключови банки, включително втората по големина руска финансова институция.

Пристанищата в Европейския съюз вече ще са недостъпни за кораби под руски флаг, като изключения се допускат за селскостопански, хранителни стоки, хуманитарна помощ и енергия.

Руските и беларуски сухопътни транспортни оператори няма да могат да превозват стоки в ЕС, дори и да преминават транзитно. Изключения се допускат само за фармацевтични, медицински, селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница, както и сухопътни превози с хуманитарни цели.

Също така се предвижда и забрана за износ в размер на 10 млрд. евро в други сектори, в които Русия е уязвима като квантови компютри, както и важно машинно и транспортно оборудване, а и на внос на продукти като дървесина, цимент, морски дарове и алкохол.

Пакетът включва и обща забрана за участие на руски компании в публични търгове в страните членки на ЕС и изключване на каквато и да било финансова подкрепа за руски обществени организации.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Читател
преди 2 години
***,тези в Европа и онези зад Океана,не тласкайте света към трета опустошителна, световна война. Сигнализирай за неуместен коментар