Русия: Украйна се отметна от споразумението на преговорите

Вашингтон подтиква Киев към продължаване на бойните действия, смята Лавров

07.04.2022 | 18:14 Редактор: Тодор Петров
Русия: Украйна се отметна от споразумението на преговорите

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Украйна се е отказала от някои от собствените си предложения, направени на мирните преговори в Истанбул на 29 март. Според него Вашингтон подтиква Киев към продължаване на бойните действия.

Сергей Лавров съобщи, че вчера украинската страна е представила в преговорната група нов проект на мирно споразумение. 

"Налице е отстъпление от най-важните положения, фиксирани на срещата в Истанбул на 29 март. При това фиксирани в документ, под който стои подписът на ръководителя на украинската делегация Давид Арахамия", обясни руският външен министър.

Лавров припомни, че в първоначалния проект на споразумение предложените от Киев гаранции за сигурност не обхващат Крим и Донбас. В новия проект тази конкретна констатация отсъства. Вместо това се предлага проблемът да бъде обсъден на среща между президентите на Русия и Украйна.

"Със сигурност на следващия етап украинската страна ще поиска изтегляне на руските войски и ще постави нови предварителни условия. Тази замисъл е ясен и той е неприемлив", подчерта Лавров.

По думите му Украйна се е отказала от предложението си да съгласува всички военните учения с участието на чуждестранни контингенти на своя територия с бъдещи страни-гаранти, сред които е и Русия, съобщи БНР. 

Лавров представи изтеглянето на руските войски от районите на Киев и Чернигов като жест на добра воля, на който Украйна е отговорила с провокацията в Буча. Той заподозря Киев в опит за протакане на преговорите.

"Киевският режим се контролира от Вашингтон и неговите съюзници, които подтикват президента Зеленски към продължаване на бойните действия", смята Лавров.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 2
Гонзо
преди 2 години
Десет Джавелина на всеки руски танк ще бъдат дадени на Украйна! Вече има ракети Харпун!Много чешки танкове и БМПта вече пътуват! Бритабците дават собствен бронетехника и ракети! *** улер си отива! Не можеш да риташ срещу цялата западна мощ, със икономика ,колкото на Нидерландия! Та тя е по-малка и от България по треритория!И то само с изкопаеми !Фабриките му спряха! Вкл.и завода за танкове! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Бай Ставри
преди 2 години
Мидоския кон трябва да признае,че войските му се провалят по всички направления и викането на сирийци и чеченци само опозори "защитника на православието"!Украйна с всеки изминал ден се сдобива с нови и нови оръжия ,а рашистите все повече губят мотивация да се бият!С новите оръжия скоро ше бъхтят яко есесовците на,***! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 3
Българка
преди 2 години
Вярно е! Зеленски е едно дребно човече, на което му е платено да прави цирк пред света. Истината е, че това е война между САЩ и Русия. Другите западни съюзници са само пионки. В Украйна съществуват все още фашистки организации. За това, би трябвало света да се замисли,:но за съжаление много хора не знаят, или не могат да мислят. Сигнализирай за неуместен коментар