Ще успее ли ЕС да забрани вноса на руски въглища?

Поетапното спиране въглища е крайъгълната мярка в петия пакет от санкции срещу Русия

07.04.2022 | 15:58 Редактор: Теодора Патронова
Ще успее ли ЕС да забрани вноса на руски въглища?

Пратениците на Европейския съюз трябва да одобрят в четвъртък забрана за руски въглища, която ще влезе в пълна сила от средата на август, месец по-късно от първоначално планираното, съобщиха за "Ройтерс" два източника от ЕС, след натиск от Германия да отложи мярката.

Поетапното спиране на вноса на руски въглища от ЕС е крайъгълната мярка в петия пакет от санкции срещу Русия, който Европейската комисия предложи тази седмица, като реакция на зверствата в украинския град Буча. След като бъде одобрена, това ще бъде първата забрана на ЕС за внос на енергия от Русия от началото на това, което Кремъл нарича "специална операция" в Украйна на 24 февруари.

Петролът и газът, които представляват далеч по-голям внос от Москва, все още не фигурират в санкциите.

Първоначално Европейската комисия беше предложила тримесечен срок за прекратяване на съществуващите договори, което означава, че Русия ефективно  все още може да изнася въглища за ЕС в продължение на 90 дни след налагането на санкциите, според документ, видян от "Ройтерс". Но този период е удължен на четири месеца, казаха за "Ройтерс" източници, запознати с дискусиите, пожелали анонимност.

Европейската комисия изчисли, че забраната за въглища може да струва на Русия 4 милиарда евро годишно като пропуснати приходи.

Очаква се забраната на ЕС да засили световния внос на неруски въглища, като цените могат да се повишат, въпреки че вносителите извън ЕС могат да се възползват от по-ниските цени на руските въглища.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК