fallback

На 10 юни изтича ултиматумът на Газпром към Украйна за плащане за газа

Москва, Киев и Брюксел не се споразумяха за доставките

10.06.2014 | 16:49 Автор: Ирина Георгиева

На 10 юни изтича ултиматумът, който "Газпром" даде на Украйна да се разплати за извършените досега доставки на газ. На 9 юни не беше постигнато споразумение, което да удовлетворява и двете страни. Преговорите за газа между Русия, Украйна и ЕС ще продължат най-късно утре - 11 юни.

След близо 8-часови консултации, Москва, Киев и Брюксел не се споразумяха за газа. Най-вероятно преговорите ще бъдат подновени в 21:00 часа на 10 юни.

„Нашите партньори трябва да се посъветват със своите правителства”, заяви европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Договорката между Русия и Украйна за заплащането на газовия дълг за периода ноември-декември в размер на $1,45 млрд., както и частичното заплащане за периода април-май в размер на $ 500 млн. до 10 юни се запазва без промени, съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак.

На свой ред украинският му колега Юрий Продан информира, че Русия е променила своята преговорна позиция по отношение механизма на възможно предоставяне на отстъпки на цената за газ и е предложила да се формира отстъпка само за сметка на експортните тарифи за газ. По думите на Продан Украйна не я устройва такъв вариант.

На 9 юни през нощта трите страни са обсъждали различните аспекти на цената на газа. „Газпром“ е предложил на Украйна да понижи цената на газа за Украйна до  385 долара за 1000 кубични метра, тъй като митническата такса е около  100 долара. Според изчисленията на Москва, задълженията на Киев са вече близо 4,5 млрд. долара.

 

fallback
Още от Свят
fallback