На 10 юни изтича ултиматумът на Газпром към Украйна за плащане за газа

Москва, Киев и Брюксел не се споразумяха за доставките

10.06.2014 | 16:49 Редактор: Ирина Георгиева
На 10 юни изтича ултиматумът на Газпром към Украйна за плащане за газа

На 10 юни изтича ултиматумът, който "Газпром" даде на Украйна да се разплати за извършените досега доставки на газ. На 9 юни не беше постигнато споразумение, което да удовлетворява и двете страни. Преговорите за газа между Русия, Украйна и ЕС ще продължат най-късно утре - 11 юни.

След близо 8-часови консултации, Москва, Киев и Брюксел не се споразумяха за газа. Най-вероятно преговорите ще бъдат подновени в 21:00 часа на 10 юни.

„Нашите партньори трябва да се посъветват със своите правителства”, заяви европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Договорката между Русия и Украйна за заплащането на газовия дълг за периода ноември-декември в размер на $1,45 млрд., както и частичното заплащане за периода април-май в размер на $ 500 млн. до 10 юни се запазва без промени, съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак.

На свой ред украинският му колега Юрий Продан информира, че Русия е променила своята преговорна позиция по отношение механизма на възможно предоставяне на отстъпки на цената за газ и е предложила да се формира отстъпка само за сметка на експортните тарифи за газ. По думите на Продан Украйна не я устройва такъв вариант.

На 9 юни през нощта трите страни са обсъждали различните аспекти на цената на газа. „Газпром“ е предложил на Украйна да понижи цената на газа за Украйна до  385 долара за 1000 кубични метра, тъй като митническата такса е около  100 долара. Според изчисленията на Москва, задълженията на Киев са вече близо 4,5 млрд. долара.