fallback

Евакуират се хиляди жители на Харковска, Луганска и Донецка област

Зеленски иска пълна блокада на руската банкова система и петролно ембарго

07.04.2022 | 07:04 Автор: Тодор Петров

Нова опасност от руска атака принуди хиляди да потърсят убежище и да напуснат Източна Украйна. Евакуират се жители на Харковска, Луганска и Донецка област. 

По информация на Международния комитет на Червения кръст, повече от 1000 души са се евакуирали от Мариупол в Запорожие с конвой от автобуси и частни автомобили. 

По-рано Москва обяви, че започва атака в тази част на страната, а според информации в социалните мрежи, в някои от населените места руският обстрел вече е започнал. 

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски призова за пълна блокада на руската банкова система и налагането на международно петролно ембарго. В поредното си видеообръщение Зеленски посочи, че сегашните ограничения, наложени на Русия, не са достатъчни, а забавянето на решенията за руския петрол струва животи. 

Той настоя и за налагането на ембарго на доставките на технологии, оборудване, минерали и руди, редкоземни елементи с двойна употреба, което да доведе до спиране на производството на оръжия в Русия. 

Очаква се президентът на Украйна да произнесе слово по време на специално заседание, насрочено от председателя на кипърския парламент, както и да говори пред гръцките депутати.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback