fallback

Самарас сменя министри след евроизборите

Финансовият министър Янис Стурнарас също ще освободи поста

10.06.2014 | 09:45 Автор: Мариета Иванова

След тежкото поражение на евроизборите гръцкият премиер Андонис Самарас смени много от своите министри. Новият кабинет следва съотношението две към едно - двама представители на управляващата Нова демокрация и един от ПАСОК. Основната рокада е във финансовото ведомство. Янис Стурнарас, който 2 години се бореше за изпълнението на плана за икономии и поемаше голяма част критиките на опозицията, напуска поста си. Той вероятно ще заеме мястото на гуверньора на Централната банката на Гърция, тъй като мандата на сегашния управител изтича на 21 юни.

Новият финансов министър ще е университетският преподавател Гикас Хардувелис. Южната ни съседка ще има и нов министър на вътрешните работи, на образованието, на здравеопазването и културата.

Евангелос Венизелос остава начело на външното министерство. Той водеше Гърция в най-тежките мигове на кризата.

Постовете си запазват и министърът на енергетиката и този на туризма. В тези сектори правителството отчита успех на досегашната политика. Опозиционните партии побързаха да коментират, че промяната на лицата не означава и различен курс на страната. Те приканиха премиера да подаде оставка и поискаха предсрочни избори.

 

fallback
Още от Свят
fallback