fallback

Руски кораби се правят на чужди, смениха флаговете си под сурдинка

Вероятно за да прикрият връзките си с Москва и да избегнат санкциите заради инвазията в Украйна

04.04.2022 | 10:00 Автор: Здравко Черкезов

Много повече плавателни съдове под руски флаг от обикновено смениха флаговете си с тези на други държави през март, вероятно за да прикрият връзките си с Москва и да избегнат санкциите заради инвазията в Украйна, според морската консултантска компания Windward Ltd.

Общо 18 кораба, включително 11 товарни кораба от същия флот, преминаха на неруски флагове миналия месец, съобщи базираната в Тел Авив Windward. Това е повече от три пъти средното месечно за руските кораби. Това е и първият път, когато броят им достига двуцифрена стойност въз основа на данни от януари 2020 г.

"Някои от тези случаи може да сочат лоши актьори, които умишлено прикриват самоличността си, за да извършват бизнес, който няма да бъде разрешен според новите санкции", каза компанията в доклад, споделен с Bloomberg News.

Превключванията на флаговете идват, догато други руски плавателни съдове от петролни танкери до яхти за милиони долари, собственост на олигарси, започнаха да изключват системите за идентификация и предаване на местоположението си, които винаги трябва да са включени, докато съдовете са в морето. Практиката помага да се избегне откриването им и може да представлява рискове за морската безопасност.

САЩ, Великобритания и други съюзници засилиха санкциите срещу Русия заради нейната инвазия в Украйна, която започна в края на февруари. Президентът на САЩ Джо Байдън издаде изпълнителна заповед на 8 март за забрана на вноса на руски петрол и газ, докато Обединеното кралство заяви, че постепенно ще прекрати вноса на петрол до края на годината. И двете страни, заедно с Канада, също забраниха на руски кораби да влизат в пристанищата си.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback