Порошенко: Военните действия в Украйна трябва да бъдат прекратени тази седмица

Руските медии предупреждават Москва да се подготви за негативни сценарии

09.06.2014 | 17:07 Редактор: Мариета Иванова
Порошенко: Военните действия в Украйна трябва да бъдат прекратени тази седмица

Военните действия в Украйна трябва да бъдат прекратени тази седмица, заяви президентът на страната Петро Порошенко. Междувременно руските медии предупреждават Москва да се подготви за негативни сценарии в Украйна.

Порошенко направи своето изявление за умиротворяване на ситуацията след среща със специалния дипломатически представител от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Найди Таглиа и руския посланик в Украйна Михаил Зурабов. Той подчерта, че е жизнено важно да бъде възстановена украинската граница, така че сигурността на всеки украинец да бъде гарантирана.

Междувременно руският вестник „Независимия газета“ пише, че събитията в Украйна ще накарат военно-политическото ръководство в Москва да включи в бойните планове различни варианти за действие. Според изданието в руското военно министерство са обърнали внимание на речта на новия украински президент Петро Порошенко при встъпването му в длъжност, в която той уверено заяви, че Крим "е бил, е и ще бъде украински". Освен да бъде върнат със сила, по друг начин това не може да стане, което значи, че руската армия трябва да бъде готова за такъв сценарий, допълва вестникът.