Тристранните преговори за руския газ за Украйна продължават

Не е изключено да бъде обсъдена и ситуацията около газопровода „Южен поток”

09.06.2014 | 15:57 Редактор: Мариета Иванова
Тристранните преговори за руския газ за Украйна продължават

Тристранна среща на представители на Европейската комисия, Украйна и Русия за цената на газа ще се проведе в Брюксел. Това ще бъде петият кръг на преговори в подобен формат.

В преговорите ще участват руският министър на енергетиката Александър Новак, украинският му колега Юрий Продан и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Още по темата

Не е изключено в кулоарите на тези консултации между Москва и Брюксел да бъде обсъдена и ситуацията около газопровода „Южен поток”.

В неделя строителство беше преустановено от София под натиска на Брюксел и Вашингтон. Днес темата е отразена във водещи руски медии. Проектът ще получи продължение единствено след като България отстрани всички забележки от страна на Брюксел, пише „Российская газета”. Визитата на тримата американски сенатори Джонсън, Мърфи и Маккейн нагледно демонстрира, че доларът командва европейската политика, коментира изданието. Въпреки досегашния курс на неучастие в „антируския блок” и заявленията за нежелание да стават заложници на геополитическите игри на Брюксел, българския премиер Пламен Орешарски все пак отстъпи под натиска на Запада.

На фона на конфликта между Москва и Киев, България рискува да остави себе си и останалите страни от Южна Европа без газ, коментира „Взгляд”. Според изданието ударът на ЕС ще падне не само върху „Газпром”, но и върху няколко европейски компании-учредители на „Южен поток” – става дума за италианската Eni, която има 20% дял, германската Wintershall (15%) и френската EDF (15%). Пострадалите обаче ще бъдат много повече, тъй като много други международни компании ще доставят оборудване за проекта. САЩ обаче са заинтересовани в усложняване на съдбата на „Южен поток” не само заради политически съображения, пише на свой ред „Комерсант“. По данни на руското издание Украйна обсъжда да предаде своите газопроводи под контрола на американски и европейски компании, а „Южен поток” ще сведе ценността на актива до нула.