fallback

Сепаратистите обсадиха Свежен, Изт. Украйна

08.06.2014 | 23:24

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили посъветва новия украински президент Петро Порошенко да не прекратява антитерористичните операции в Източна Украйна.

Саакашвили нарече Порошенко президент във военно време, който се нуждае от подкрепа. Скоро в Киев ще пристигне екип от грузински специалисти в сферата на икономиката.

Стотици проруски сепаратисти са обсадили град Снежен. Появили са се 5 БТР, подкрепяни от около 300 бойци.

Според украинските медии повечето от въоръжените мъже не са руснаци, а професионални наемници от различни етнически групи в състава на Руската федерация.

В Донецк са се появили въоръжени групи, които се противопоставят на проруските сепаратисти.

На 9 юни тристранната среща с участието на представители на Русия, ЕС и Украйна ще решава бъдещето на газовите доставки за Европа

Международният редактор Борис Бъчваров обобщава събитията от неделя във видеото.

 

Новият украински президент Петро Порошенко заяви на 8 юни, че смята до края на следващата седмица да сложи край на боевете в Източна Украйна, съобщи президентството в Киев след преговорите с руския посланик в Киев.

"Трябва да сложим  край на престрелките тази седмица", заяви Порошенко след разговори с посланика на Русия Михаил Зурабов, посланика на Украйна в Германия Павло Климкин и представителката на ОССЕ Хайди Талявини. Украинският президент посочи, че тристранните преговори ще продължават всеки ден, докато се изготви план за умиротворяването на Източна Украйна, съобщава АФП.

fallback
Още от Свят
fallback