Сепаратистите обсадиха Свежен, Изт. Украйна

08.06.2014 | 23:24
Сепаратистите обсадиха Свежен, Изт. Украйна

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили посъветва новия украински президент Петро Порошенко да не прекратява антитерористичните операции в Източна Украйна.

Саакашвили нарече Порошенко президент във военно време, който се нуждае от подкрепа. Скоро в Киев ще пристигне екип от грузински специалисти в сферата на икономиката.

Стотици проруски сепаратисти са обсадили град Снежен.
Появили са се 5 БТР, подкрепяни от около 300 бойци.

Според украинските медии повечето от въоръжените мъже не са руснаци, а професионални наемници от различни етнически групи в състава на Руската федерация.

В Донецк са се появили въоръжени групи, които се противопоставят на проруските сепаратисти.

На 9 юни тристранната среща с участието на представители на Русия, ЕС и Украйна ще решава бъдещето на газовите доставки за Европа

Международният редактор Борис Бъчваров обобщава събитията от неделя във видеото.

 

Новият украински президент Петро Порошенко заяви на 8 юни, че смята до края на следващата седмица да сложи край на боевете в Източна Украйна, съобщи президентството в Киев след преговорите с руския посланик в Киев.

"Трябва да сложим  край на престрелките тази седмица", заяви Порошенко след разговори с посланика на Русия Михаил Зурабов, посланика на Украйна в Германия Павло Климкин и представителката на ОССЕ Хайди Талявини. Украинският президент посочи, че тристранните преговори ще продължават всеки ден, докато се изготви план за умиротворяването на Източна Украйна, съобщава АФП.