fallback

Петролът се насочва към най-големия си седмичен спад от 2 години

Байдън нареди безпрецедентно освобождаване на щатските резерви на суровината с цел ограничаване на инфлацията

01.04.2022 | 10:50 Автор: Жаклина Иванова

Цената на петрола намалява под $100 за барел, след като американският президент Джо Байдън нареди безпрецедентно освобождаване на щатските резерви на суровината с цел ограничаване на инфлацията, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 1,11%, или $1,16, до $103,55 за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 1,29%, или $1,30, до $98,98 за барел, след като сортът изтри 7% от стойността си в предходната сесия. Така суровината се насочва към най-големия си седмичен спад от почти 2 години насам.

САЩ планират да освобождават по 1 млн. барела дневно за шест месеца, въпреки че някои анализатори предупредиха, че ефектът от този ход ще е краткотраен. Новината повлия на пазара още в предходната сесия, малко преди Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, да одобрят поредното умерено увеличение на доставките за месец май.

Руската инвазия в Украйна разтърси световните пазари на суровини и увеличи цените на всичко - от храни до горива, с което затрудни задачата на правителствата да насърчат икономическия растеж след пандемията.

Американският президент Джо Байдън обвини руския си колега Владимир Путин за поскъпващия бензин тази година и за инвазията в Украйна, наричайки го "Путиновото увеличение на цените". Той разкритикува и щатските петролни компании, които не са склонни да увеличат продукцията.

САЩ вече два пъти прибегнаха до запасите си на "черно злато" през последните шест месеца, но това не повлия особено на пазара. Този път може да бъдат освободени до 180 млн. барела, а Байдън заяви, че очаква съюзниците да освободят между 30 и 50 млн. барела от собствените си резерви.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback