fallback

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили ще помага на новия украински президент

08.06.2014 | 09:20 Автор: Ирина Георгиева

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили ще помага на новия украински президент Петро Порошенко. Скоро в Киев ще пристигне екип от грузински специалисти в сферата на икономиката. Саакашвили нарече Порошенко президент във военно време, който се нуждае от подкрепа. Жителите на Краматорск обаче са скептични към новия държавен глава.

Само ден, след като новият президент на Украйна обеща да върне мира и стабилността в разкъсваната от конфликти страна, жителите и бунтовниците от Краматорск изразяват своя скептицизъм. Малцина вярват, че той ще сложи край на най-бурния период от тяхната постсъветска история. Напрежението на изток не е единственото предизвикателство пред Порошенко. Той поема кормилото на една страна, която се намира на ръба на фалита и все още е зависима от руския газ.

"Не мислим като Порошенко. Не е възможно за изтока и запада да бъдат заедно, особено след като Киев подкрепи избиването на хора в Славянск и Краматорск. Мисля, че изтокът и западът не могат да бъдат заедно.“

"Какво ще се случи? Наистина не знам. Надяваме се на най-доброто. Но ще видим.“

На този фон Славянск беше подложен на интензивен обстрел от украинската армия с реактивни установки за залпов огън „Град".

Славянск е изправен пред хуманитарна криза заради продължаващата операция на украинската армия. В града няма вода и основни хранителни продукти. При обстрела има ранени.

Международният редактор Мартина Ганчева обобщава настроенията и обстановката в Украйна.

 

fallback
Още от Свят
fallback