fallback

Поредни антимонархически демонстрации в Испания

Жителите на Мадрид се включиха в протест с искане за референдум за обявяването на страната за република

08.06.2014 | 09:13 Автор: Ирина Георгиева

Поредни антимонархически демонстрации в Испания. Този път на улицата излязоха жителите на Мадрид. Те се включиха в протест с искане за референдум за обявяването на страната за република.

 

"Фелипе няма да царува, искаме референдум", скандираше множеството и развяваше флагове с червени, лилави и златисти цветове, знак на Втората испанска република.

 

"Извличаме максимума от абдикацията на краля. Мисля, че това е най-доброто време да поискаме това, което заслужаваме като граждани. Правото да решим кой да е начело на държавата."

 

"Искаме република вместо монархия. Искаме да сме граждани, не безгласни букви. В една република отговорен е президента . Не искаме да бъде управлявани от корумпирана фамилия на бурбони. А и републиката е по-евтина.“

 

Събитието се случва само дни, след като крал Хуан Карлос се оттегли от престола в полза на сина си. В конституцията на страната няма закон за случай на кралска абдикация и за целта кабиненът на премиера Мариано Рахой трябва да промени конституцията. Според експерти това може да отнеме повече от месец.

 

Двете основни партии в парламента засега остават верни на монархията. За сметка на тях, повечето леви политически сили са против и подкрепят протестите.

 

Социологическите проучвания в страната показват, че цели 57,8 на сто от младите хора отхвърлят монархията в Испания.

 

fallback
Още от Свят
fallback