Песков: Нямаше пробиви на преговорите, те трябва да се водят в мълчание

Кремъл омаловажи надеждите за пробив след вчерашните мирни преговори между руски и украински делегати в Истанбул

30.03.2022 | 15:54 Редактор: Жаклина Иванова
Песков: Нямаше пробиви на преговорите, те трябва да се водят в мълчание

Кремъл омаловажи надеждите за пробив след вчерашните мирни преговори между руски и украински делегати в Истанбул.

"Не можем да твърдим, че е имало нещо твърде обещаващо или някакви пробиви", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери, добавяйки, че Москва смята за положително, че Киев е започнал да очертава писмено исканията си.

"Внимателно избягваме да правим изявления по въпросите, които се обсъждат на преговорите, защото считаме, че преговорите трябва да се водят в мълчание", уточни той.

Говорителят на Кремъл не коментира предложенията на Киев за списък със страни - гаранти за евентуално споразумение, както и за решаване на въпроса за Крим и Донбас по мирен път.

"Няма да нахлуем в Крим, той е част от Руската федерация", иронично отбеляза Песков.

Той подчерта, че Русия няма да преговаря за статута на Кримския полуостров.

Украински преговарящи заявиха във вторник, че предлагат продължителни преговори за статута на Крим и Севастопол, като обещаха да не използват военна сила през това време и да не влизат във военни съюзи.

След разговорите в Истанбул, които главният преговарящ на Москва определи като "смислени", Русия изтъкна, че ще намали значително военната си активност близо до украинската столица Киев и град Чернигов. Но украинските власти се съмняват, че вероятно става дума за ротация на отделни части и целта е заблуда на противника.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че макар първоначалните признаци от разговорите в Истанбул да са били положителни, те не заглушават експлозиите на руските снаряди.

Украинските военни твърдят, че тази сутрин руските сили са бомбардирали Чернигов.

"Украйна ще продължи да участва в преговорния процес. Очакваме да постигнем реална сигурност за нас, за суверенитета ни, за нашия народ. Руските войски трябва да напуснат окупираните територии. Украинският суверенитет и териториална цялост трябва да бъдат гарантирани. Компромис с тези въпроси не може да се очаква и няма да има", посочи Володимир Зеленски, цитиран от БНР.

Украйна постави за първи път конкретни предложения, които предвиждат неутрален статут в замяна на гаранции за сигурност по аналогия на член 5 на НАТО относно колективната отбрана. Полша, Израел, Турция и Канада биха могли да бъдат сред потенциалните гаранти за сигурност.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК