fallback

Новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко полага клетва

На събитието присъстваха над 50 чуждестранни делегации

07.06.2014 | 12:30 Автор: Ирина Георгиева

Украинският президент Петро Порошенко положи клетва за встъпване в длъжност на тържествено заседание на Върховната рада. На събитието присъстваха над 50 чуждестранни делегации. Заради церемонията в Киев са въведени изключително строги мерки за сигурност. Порошенко положи клетва пред председателя на Конституционния съд Юрий Баулин.

"Заклевам се във всички свои действия да защитавам суверенитета и независимостта на Украйна, да се грижа за благото на отечеството и за благосъстоянието на украинския народ, да защитавам правата и свободите на гражданите, да спазвам конституцията и законите на Украйна, да изпълнявам своите задължения в интерес на всички сънародници, да укрепвам авторитета на Украйна в света", заяви Порошенко.

След церемонията за встъпване в длъжност украинският президент Петро Порошенко изнесе реч пред членовете на Върховната рада. Първият тест за новия държавен глава ще бъде ситуацията с непокорните източни провинции, които бойкотираха изборите. Порошенко обеща да замени въздушните атаки и загражденията в Донецк и Луганск с мирни преговори.

Пред него стоят и други сериозни предизвикателства, а именно забавения икономически растеж, дълговата криза и потенциалното продължаване на общественото недоволство и безредиците в Киев. Ето какво мислят гражданите на Луганск за него:

"Президентът Порошенко има способността да спре всичко. Той трябва да проведе диалог с хората в източните региони и да се вслуша в техните призиви. Но честно казано мисля, че е твърде късно, тъй като вече много хора загинаха в конфликта. Не знам кой може да разреши сегашните противоречия."

На церемонията присъстваха 56 чуждестранни делегации, 23 от които са на равнище държавни, правителствени и парламентарни ръководители. Сред гостите бяха американският вицепрезидент Джо Байдън, председателят на Европейския съюз Херман ван Ромпой, посланикът на Русия в Украйна Михаил Зурабов.

 

fallback
Още от Свят
fallback