fallback

General Motors изтегля над 100 000 автомобила от пазарите си в Северна Америка

07.06.2014 | 09:39 Автор: Ирина Георгиева

Американският автомобилен концерн General Motors изтегля над 100 000 автомобила от пазарите си в Северна Америка. Сред дефектите в част от превозните средства са проблем с въздушните възглавници и неизправност на звуковия сигнал, предупреждаващ водача за отворена врата или незакопчан колан.

Повече от 30 000 седана  Chevrolet Cruze, Chevrolet Sonic, Chevrolet Camaro, модели от  2012 година са изтеглени заради проблем във въздушните възглавници. От компанията заявяват, че знаят за един случай на катастрофа и последвало нараняване вследствие на този проблем.

Други 70 000 джипа и пикапа пък са изтеглени от пазара заради проблем в звуковия сигнал, когато вратата е отворена. Автомобилният концерн обаче съобщава, че не е получена информация за инциденти, свързани с проблема. General Motors обяви, че изтегля 2,6 милиона автомобила през февруари тази година заради дефект в системата за запалване.

Изпълнителният директор на концерна Мери Бара обяви, че уволнява 15 служители, които показали некомпетентност при производството на потенциално опасните превозни средства. Сред отстранените са вицепрезидента на компанията и няколко други високопоставени служители.

Компанията ще изплати обезщетения на всички пострадали в резултат на дефектите. Анализатори изчисляват, че сумата може да достигне 1,5 милиарда долара.

Репортаж Теодора Георгиева:

 

fallback
Още от Свят
fallback