Путин и Порошенко се срещнаха в Нормандия

/Обобщение/

06.06.2014 | 22:00
Путин и Порошенко се срещнаха в Нормандия

Руският държавен глава Владимир Путин проведе 15 минутен разговор с украинския си колега Петро Порошенко по време на честванията на 70 години от десанта в Нормандия. Двамата лидери са подчертали необходимостта двете враждуващи сили да сложат край на кръвопролитията и въоръжените действия и са се договорил за разговори в следващите няколко дни.

Пресслужбата на украинския президент съобщава, че двамата са се договорили за съвместни действия по затваряне на участъци от югоизточната граница на Украйна, където се водят военни действия между сепаратистите и киевските власти.

"Очакваме да бъде отменено решението на Съвета на федерацията на РФ за използване на въоръжени сили на на РФ на територията на Украйна. Също така планираме съвместни действия по затварянето на границата в участъци, където се водят въоръжени действия и постоянно преминават диверсанти", заяви Порошенко пред журналисти във Франция на 6 юни, след кратката си среща с Путин.

Двамата не само се ръкуваха ръкували по време на церемонията в Нормандия, но разговаряха преди обяда на държавните ръководители в замъка Бенувил.

Петро Порошенко встъпва в длъжност в събота, на 7 юни и на церемонията в Киев ще присъства руският посланик, който от няколко месеца е отзован за консултации в Москва.

На пресконференцията в Довил обаче Владимир Путин предупреди, че ако Украйна подпише  договор за асоцииране към ЕС, Русия ще предприеме мерки по защита на икономиката си.
Позиция, която е била заявена пред Порошенко, както и пред германския канцлер Меркел и премиера на Великобритания Дейвид Камерън.

Ройтерс съобщава, че Украйна и Русия ще подновят газовите преговори през уикенда в опит да решат спора за цената, а Киев смятал да плати дълговете си за миналогодишните доставки, съобщил неназован правителствен източник от Киев на 6 юни.
"Преговорите ще продължат в събота, неделя и понеделник. Очакваме решение във вторник", е казал неназованият източник за Ройтерс, а министър-председателят на Украйна Арсени Яценюк е признал необходимостта на страната от 7 млрд куб.м газ до 2015.

Още по темата

На тристранните преговори в Брюксел на 2 юни, в които участваха министрите на енергетиката на Русия и Украйна, както и ЕК, комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че ръководството на Нафтогаз и Газпром водят отделни преговори като подчерта тяхната поверителност.

Говорител на ЕК е заявил в петък, че няма рещение кога може да се проведат нови тристранни преговори, но Комисията е предложила 11 юни като евентуална дата, съобщава Ройтерс.

Ройтерс съобщи, че Путин е разговарял и с Барак Обама, но без да дава подробности. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че въпреки че не е имало отделна среща, двамата лидери са успели да разменят мнения по ситуацията в Украйна и кризата в източната част на страната. Путин и Обама са се обявили за необходимостта от прекратяване на насилието и военните действия в най-скоро време, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирайки Песков.

Според Белия дом Обама е казал на Путин, че ако работи с новото украинско правителство, напрежението може да се успокои, съобщава АФП.

“Путин изглежда се опитва да успокои западните лидери", коментира Дмитрий Малахин от московския хедж фонд Da Vinci CIS Opportunities за Bloomberg. “Изглежда иска да омаловажи проблемите в Източна Украйна”, добави финансистът.

Това е деескалиране, което урежда всички, коментира Фигаро.
Франция иска да запази договорите си за продажба на военна техника на Русия, Германия иска да защити износа си и енергийните си връзки с Кремъл, Великобритания иска да запази руските пари в Ситито.

Украински полицай бе убит, а други двама - ранени в петък, когато сепаратистите започнаха нова атака срещу силите, изпратени от Киев край Славянск, Източна Украйна, съобщава АФП.
Сепаратистите са се били укрепили около църква и са открили огън по украинските части, съобщи зам.министърът на вътрешните работи Сергей Ярови.

В четвъртък, 5 юни киевските власти временно са затворили 8 от 32 ГКПП в Луганска и Донецка област на границата с Русия. Тази седмица сепаратистите са извършили няколко нападения над украинските гранични пунктове, съобщава РИА Новости.

Подробности за срещата Путин-Порошенко - в репортажа на международния редактор Теодора Георгиева