fallback

Г7: Русия трябва да работи с Киев

06.06.2014 | 06:59

Лидерите на Г7 призоваха Русия да започне преговори с новото ръководство на Украйна, за да сложи край на кризата в източната част на страната, съобщава ББС.

Президентът на САЩ Барак Обама и министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън заявиха, че Москва трябва да признае Петро Порошенко, който ще поеме президентския пост в Киев на 7 юни 2014.

„Статуквото е неприемливо. Русия трябва официално да признае и работи с новия президент, имаме нужда от деескалиране, имаме нужда да спрем влизането на на оръжие и хора през границата“, заяви Камерън.

Президентът на САЩ Барак Обама изрази загриженост за продажбата от Франция на военни кораби тип Мистрал на Русия.

„Изразих тревогата си и не мисля, че бях само аз“, заяви Обама на пресконференция след срещата на Г7 в Брюксел. „Би било по-добре да се прекрати“ продажбата, добави Обама, цитиран от АФП.

Още по темата

Франция и Русия подписаха през 2001 договор за два кораба Мистрал, първият трябва да бъде доставен през октомври 2014, а вторият – през 2015. Те са предназначени за руския Черноморски флот.

Темата е била засегната и по време на вечерята на Обама с френския президент Франсоа Оланд.

Двамата президенти са проучили още как да използват възможностите в близките дни, за да се ангажират с деескалиране на напрежението в Украйна, съобщава АФП.

Путин и Оланд са обсъдили различните аспекти на регулиране на кризата в Украйна, съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. След двучасовата среща в Елисейския дворец изявления нямаше.

На 6 юни президентите на Русия и Франция ще присъстват на тържествата в Нормандия, по случай 70г. от началото на освобождението на Франция от нацистката окупация.

Председателят на Думата по международните въпроси Алексей Пушков заяви в Туитър, че срещата Путин-Оланд е свидетелство за това, че в кризата в отношенията със Запада минава от конфликт във фаза на преговори.

Още коментари за украинската криза - във видеото на международния редактор Аспарух Йорданов.

 

fallback
Още от Свят
fallback