НАТО започва серия от военноморски учения

04.06.2014 | 17:45
НАТО започва серия от военноморски учения

Baltops 2014, най-голямото международно учение в Балтийско море /провежда се от 42г/ ще обедини военни от 13 страни. ВВС на САЩ изпращат изтребители, самолети-танкери и други.

Baltops 2014 включва части от: Дания, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Германия, Латвия, литва, Холандия, Полша, Швеция, Великобритания и САЩ, съобщава Европейското командване на САЩ.

Ще се проведе в Балтийско море, 6-21 юни.

 

Saber Strike 2014 е евро-американско умение /от 2011/, в което тази година ще участват Канада, Дания, Естония, Финландия, Латвия, Литва, Норвегия, Великобритания и САЩ.

Ще се проведе в Литва, Латвия и Естония, 9-20 юни.

 

Agile Spirit 2014 включва части от САЩ и Грузия и наблюдатели от България, Франция, Румъния и Турция.

Ще се проведе в Черно море, 9-21 юни

/Снимка: ФБ/


Министрите на отбраната на страните от НАТО обсъдиха с военна министър на Грузия регионалния отзвук на кризата в Украйна.

"Не приемаме признаването от Русия на независимостта на грузинските региони Южна Осетия и Абхазия. НАТО защитава правото на всяка страна да направи суверенния си избор за външна политика и отбрана", заяви ген. секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

"Нека да съм ясен - ние поддържаме решението си от срещата в Букурещ през 2008. Грузия ще стане член на НАТО, ако изпълни изискванията за членство", добави Расмусен.

Министрите на отбраната на страните от алианса ще обсъдят кандидатурата на Грузия на среща в края на месеца, се съобщава на официалния сайт на организацията.