Япония втвърди тона и започва опасна игра с Китай

Токио наложи безпрецедентни санкции на Москва и изпрати на Киев несмъртоносна военна помощ

22.03.2022 | 12:35 Редактор: Теодора Патронова
Япония втвърди тона и започва опасна игра с Китай

С твърдия си отговор на руската инвазия в Украйна Япония скъса с дипломацията, която водеше преди. Според анализатори конфликтът може да промени модела на отбранителната стратегия на Токио срещу амбициите на Пекин в региона.

Когато Москва присвои Крим през 2014 г., японският отговор бе сметнат за умерен. Този път обаче Токио взе пример от западните си съюзници, като наложи безпрецедентни санкции и изпрати на Киев несмъртоносна военна помощ. 

"Япония вече бе обвинена, че плаща, за да се отърве, тоест дава пари, без пряко да се меси в някакви кризи", припомни пред АФП Валери Нике, експерт по Азия във Фондацията за стратегически изследвания.

Този път Япония "акцентира върху това, което прави, за да покаже, че не се задоволява да стои със скръстени ръце, изчаквайки развоя на нещата", посочи тя.

Бързината, с която Токио взе мерки срещу Москва и срещу видни руснаци, бе "наистина забележителна", коментира Тобаяс Харис, специалист по Япония в анализаторския Център за американски прогрес. "Това отива много по-далеч, отколкото си мислех", призна той.

Твърдостта на Япония донякъде отразява необичайния характер на конфликта, но роля играят и редица други фактори, по-конкретно оттеглянето на бившия премиер Шиндзо Абе, полагал дълго време усилия за по-тесни връзки с Москва, предаде БТА.

Подал оставка през 2020 г. по здравословни причини, Абе се надяваше, че евентуалните по-топли отношения ще деблокират спора, свързан с Южните Курилски острови, анексирани от Москва в края на Втората световна война и наричани от Токио "Северни територии". Тези териториални разногласия са пречка за подписването на мирен договор между двете страни. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК