15% от енергийните нужди на Европа се покриват с доставки на руски газ

Руският енергиен министър Александър Новак вече заяви, че може да бъдат обсъждани отстъпки за бъдещите доставки, но не и преразглеждане на условията в действащи такива

02.06.2014 | 09:53 Редактор: Мариета Иванова
15% от енергийните нужди на Европа се покриват с доставки на руски газ

Транзитът на руски газ през територията на Украйна представлява 15% от енергийните нужди на Европа. Ако до сряда не бъде намерен компромис, е възможно спиране на доставките. Руският министър на енергетиката Александър Новак по-рано заяви, че може да бъдат обсъждани отстъпки за бъдещите доставки на газ, но не и преразглеждане на условията в действащите договори.

„Проектът за допълнително споразумение ще позволи разрешаването на всички спорни въпроси относно вноса на руския газ”, смятат в „Нафтогаз”.

В края на миналата седмица украинската компания преведе 786 млн. долара по сметката на Газпром, за да може преговорите за цената на газа да не бъдат блокирани.

Анализатори от московската инвестиционна банка VTB Capital коментираха, че е много вероятно до края на деня да бъде постигнато споразумение между страните.

Газпром заплаши, че ако Киев не плаща задълженията си, общият дълг на Украйна за руски газ ще достигне 5,2 млрд. долатра до 7 юни. Украинските власти пък настояват за намаляване на цената от 485 долара за 1000 куб. м. газ, която е най-високата, плащана от европейска държава.