Столтенберг: НАТО ще подкрепя Украйна, но няма да се намесва във войната

"Алиансът носи отговорност да предотврати по-голяма ескалация на този конфликт", посочи той

17.03.2022 | 20:15 Редактор: Ваня Кузманова
Столтенберг: НАТО ще подкрепя Украйна, но няма да се намесва във войната

НАТО ще подкрепя Украйна, но няма да се намесва във войната. Това заявиха генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг и германският канцлер Олаф Шолц. Столтенберг се срещна с канцлера в Берлин, буквално часове, след като Зеленски държа реч пред депутатите от Бундестага и помоли за помощ.

Столтенберг и Шолц разговарях близо час. Двамата отправиха остри критики към Русия, но подчертаха, че няма да има военна намеса на НАТО.

"НАТО носи отговорност да предотврати още по-голяма ескалация на този конфликт. Това би било по-опасно и ще причини още страдания, смърт и разрушение. Това е войната на президента Путин. Той трябва да я спре, да изтегли своите сили и да се ангажира с дипломация и добра воля", посочи Столтенберг.

НАТО няма да рискува ескалация на конфликта като се намеси с военна сила, заяви от своя страна германският канцлер Олаф Шолц след среща с генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в Берлин. Германският канцлер обеща финансова и хуманитарна помощ за Украйна, но и доставка на военни средства.

Столтенберг похвали Германия за подкрепата ѝ за това, че е приела вече няколко десетки хиляди бежанци от Украйна. С готовността си да превъоръжи Бундесфера канцлерът е показал смелост. Берлин ще отделя вече 2% от БВП за армията си, а още тази година ще изхарчи 100 млрд. евро за превъоръжаване, информира БНР. 

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК