fallback

От днес Русия ще председателства Съвета за сигурност на ООН

В следващия месец ще бъде обърнато внимание на Близкия изток, заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин

01.06.2014 | 19:02 Автор: Мариета Иванова

От днес Русия става председател на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации. Москва поема щафетата от Южна Корея и след един месец ще я предаде на Руанда.

„Много внимание ще бъде обърнато на Близкия изток, ще бъде обсъден напредъка по уреждането на близкоизточния проблем, положението в Йемен, Либия, процесът на химическата демилитаризация на Сирия, хуманитарната ситуация в страната", обещава постоянния представител на Русия в ООН Виталий Чуркин.

През този месец ще има заседание за Афганистан, както и поредица от срещи по въпросите на Африка, включително ситуацията в Мали и Кот д`Ивоар. Въпреки че в графика не е предвидено да бъде обсъждан конфликтът в Украйна, руският дипломат не изключва тази възможност. „Всеки член на Съвета за сигурност има право да поиска заседание във връзка със ситуация, която, по негово мнение, може да застрашава международния мир и сигурност", уточни Виталий Чуркин.

Едва ли ще бъде отминат и въпросът за Сирия. Много членове на организацията искат да бъде приета резолюция с остър тон, която да осигури трансгранични доставки на помощи без съгласието на сирийското правителство, но Русия е против. Чрез правото си на вето Москва, която е ключов съюзник на президента Башар Асад, може да използва процедурни хватки, за да забави работата по приемането на документа.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback