От днес Русия ще председателства Съвета за сигурност на ООН

В следващия месец ще бъде обърнато внимание на Близкия изток, заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин

01.06.2014 | 19:02 Редактор: Мариета Иванова
От днес Русия ще председателства Съвета за сигурност на ООН

От днес Русия става председател на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации. Москва поема щафетата от Южна Корея и след един месец ще я предаде на Руанда.

„Много внимание ще бъде обърнато на Близкия изток, ще бъде обсъден напредъка по уреждането на близкоизточния проблем, положението в Йемен, Либия, процесът на химическата демилитаризация на Сирия, хуманитарната ситуация в страната", обещава постоянния представител на Русия в ООН Виталий Чуркин.

През този месец ще има заседание за Афганистан, както и поредица от срещи по въпросите на Африка, включително ситуацията в Мали и Кот д`Ивоар. Въпреки че в графика не е предвидено да бъде обсъждан конфликтът в Украйна, руският дипломат не изключва тази възможност. „Всеки член на Съвета за сигурност има право да поиска заседание във връзка със ситуация, която, по негово мнение, може да застрашава международния мир и сигурност", уточни Виталий Чуркин.

Едва ли ще бъде отминат и въпросът за Сирия. Много членове на организацията искат да бъде приета резолюция с остър тон, която да осигури трансгранични доставки на помощи без съгласието на сирийското правителство, но Русия е против. Чрез правото си на вето Москва, която е ключов съюзник на президента Башар Асад, може да използва процедурни хватки, за да забави работата по приемането на документа.