fallback

Яценюк: По искане на ЕК утре отново ще има преговори за доставки на газ от Русия за Украйна

Брюксел се надява в понеделник да бъде постигнато споразумение, включително и за нова цена

01.06.2014 | 18:55 Автор: Мариета Иванова

По искане на Европейската комисия утре ще се проведе третият кръг преговори за доставките на газ от Русия за Украйна, съобщи изпълняващият длъжността украински премиер Арсений Яценюк. Брюксел се надява в понеделник да бъде постигнато споразумение, включително и за нова цена.

На последната среща в петък стана ясно, че Украйна е готова да погаси целия си дълг за 10 дни при цена от 268 долара за 1000 кубични метра газ. Газпром от своя страна обяви, че Украйна дължи над 5 милиарда долара.

В същото време в Донецк въоръжени сепаратисти масово разграбват магазини, автокъщи и обществени сгради. Обирите се извършват и през денят.

Има въведен вечерен час, за да се предотвратят проявите на вандализъм.

Все повече войници и доброволци патрулират из Донецк с цел да се намали високата престъпност.

„Това е административна сграда и ще остане такава. Не е централа за революция“, коментира премиерът на самопровъзгласилата се Донецка република Александър Бородай. Междувременно след като вчера властите в Киев запорираха цялото имущество на бившия украински президент Виктор Янукович, днес стана ясно, че срещу него са заведени 42 дела. Наказателните производства са свързани с представители на режима на някогашния държавник.

 

fallback
Още от Свят
fallback