fallback

Европейската икономика без руските доставки: Мисията е възможна, преходът - болезнен

С помощта на международните си партньори ЕС може да сложи край на зависимостта си от Москва

17.03.2022 | 11:18 Автор: Тодор Петров

ЕС се въздържа от забрана на руски енергийни източници, както направиха САШ, това остава опция, тъй като санкциите срещу Русия се затягат след нейната инвазия в Украйна. Правейки аналогии с действията, предприети по време на Втората световна война, правителствата в 27-членния блок трябва да започнат да планират намаляване на търсенето, за да осигурят плавен преход към икономика без руски петрол.

Това обяви базираният в Брюксел мозъчен тръст Bruegel в цитирано от Bloomberg проучване. То показва, че ЕС ще издържи кратък и болезнен преход, ако спре вноса на руски петрол и въглища, но с помощта на международните си партньори може да сложи край на зависимостта си от Москва.

Доставките могат да бъдат спрени и от Кремъл в политическа заплаха за европейската енергийна сигурност, се казва в изследването.

Ако търговията с петрол между Русия и ЕС бъде спряна, около 3 милиона барела на ден суров петрол от страната и около 1 милион барела на ден продукти ще бъдат изключени, което представлява сериозен глобален шок за доставките, казват от Bruegel. Руският суров петрол представлява почти 30% от вноса на петрол в ЕС през ноември.

В краткосрочен план Русия вероятно ще се опита да пренасочи значителен износ към Китай, като по-високите логистични разходи и по-ниските цени на петрола ще нанесат удар върху икономиката ѝ, според доклада.

"Европа може да живее без руски доставки на петрол и въглища, но ще трябва да се решат значителни логистични проблеми, за да се намалят последиците от подобен сценарий", каза Симоне Талиапиетра, изследовател в Bruegel и един от авторите на изследването.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback