Висока инфлация и все по-оскъдни стоки в Русия заради санкциите

Годишната инфлация се ускори до 12,54% към 11 март

17.03.2022 | 10:34 Редактор: Теодора Патронова
Висока инфлация и все по-оскъдни стоки в Русия заради санкциите

Руската инфлация леко се понижи от най-високите нива от няколко десетилетия, но има признаци, че основните хранителни продукти и вносните стоки стават все по-оскъдни след международните санкции заради нахлуването в Украйна.

Потребителските цени нараснаха с 2,09% през седемте дни, приключващи на 11 март, което е спад от 2,22% седмица по-рано, съобщи Федералната статистическа служба в сряда. Годишната инфлация се ускори до 12,54% към 11 март от 10,42% седмица по-рано, според Министерството на икономиката.

Русия може да се насочи към "съветска инфлация", която се проявява не в по-високи разходи, а в дефицит на стоки, според Александър Абрамов, специалист по финансови пазари в RANEPA, държавен университет в Москва.

"Основният риск сега е появата на недостиг на основни вносни ежедневни стоки, както и на стоки за дълготрайна употреба. Много от тях вече не са налични в магазините, а цените в онлайн магазините са се повишили рязко", каза той.

Сривът на рублата, съчетан с удара от санкциите, поддържа инфлацията близо до нива, невиждани в Русия след неизпълнението на дълга на правителството през 1998 г. Потребителите се втурнаха да правят покупки през последните дни в очакване на по-нататъшно увеличение на цените, тъй като изселването на международни компании добавя към страхове от недостиг.

"Още един скок в седмичните данни ще помогне да се определи ценовия шок, който обхваща домакинствата и бизнеса. Дори след като първоначалните ефекти на рублата избледнеят, санкциите вероятно ще продължат да повишават цените през следващите месеци", смята Скот Джонсън, Bloomberg Economics.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК