fallback

Мария Габриел обяви сериозна подкрепа за образованието на децата от Украйна

Почти половината от близо 3-те млн. бежанци са именно деца

17.03.2022 | 10:13 Автор: Тодор Петров

Извънредно заседание на тема "Европейският отговор на войната в Украйна в областта на образованието" събра министрите на образованието на Европейския съюз, българския еврокомисар Мария Габриел и министърa на образованието на Украйна Сергей Шкарлет. 

"До момента 3 милиона са бежанците от Украйна, като почти половината от тях са деца. Училището трябва да остане място, където децата се чувстват защитени. Изправени сме пред спешна необходимост да осигурим непрекъснатост на обучението на хиляди млади хора, като същевременно гарантираме, че няма да загубят контакт с майчиния език. Това изисква бързи, целенасочени и координирани действия както на европейско равнище, така и от всички държави членки", заяви Габриел. 

"Ето защо въвеждаме мерки в три направления - финансова подкрепа за националните образователни системи, общи насоки за приемане на бежанци в държавите членки и мерки за улесняване на достъпа до образователна среда на украински език", посочи тя.

Българският еврокомисар открои финансовите инструменти, които ще бъдат на разположение на държавите членки. Новият инструмент "Действия по линия на сближаването за бежанците в Европа" (CARE) ще даде възможност на държавите да предоставят спешна помощ на украинските бежанци. 

Така например, за да се облекчи натискът върху националните бюджети, възможността за 100% съфинансиране по политиката на сближаване ще бъде удължена и за бюджетната 2021-2022 година.

Освен това държавите ще могат да използват и средства от REACT-EU в размер на 10 милиарда евро и Фонд "Убежище, миграция и интеграция" в размер на 420 милиона евро. Програма "Еразъм+" същo щe бъде мобилизирана. Тя ще предостави възможност на украинските ученици да бъдат включени в образователните системи чрез проекти за сътрудничество.

Снимка: ЕК

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback