Инфлацията в Япония отчете най-силния си ръст от 1991 година насам

Водещата причина е увеличението на данъка върху продажбите

30.05.2014 | 15:12 Редактор: Мариета Иванова
Инфлацията в Япония отчете най-силния си ръст от 1991 година насам

Инфлацията в Япония отчете най-силния си ръст от 1991 година насам, достигайки 3.2%. Това е малко повече от очакваното и най-големият темп на ръст от 23 години насам. Водещата причина за повишението е увеличението на данъка върху продажбите, отбелязват от Bloomberg.

„Но ако погледнем само основния компонент и извадим ефекта от увеличението на данък добавена стойност, тя остава почти без промяна спрямо предходните месеци. Но това също е позитивна новина, включително и за Централната банка, защото те искат да засилят инфлацията, но не и с твърде резки стъпки, защото това също създава сътресения, хората намаляват потреблението и т. н.“ коментира анализаторът на Bloomberg Television Дейвид Инглес.

Той допълва още, че данните показват, че бизнесът просто е прехвърлил тежестта от данъчното увеличение към потребителите. - „И това беше очаквано. Така че, от гледна точка на нормата на печалба, ефектът няма да е кой знае колко силен. Оборотите обаче може да пострадат, тъй като разходите на домакинствата се понижават по-силно от очакваното - с 4,6 процента. И това ни води към следващия проблем - заплатите. Защото днес беше публикувано и едно друго проучване, данните от което показват, че 84% от фирмите в Япония планират увеличение на разходите за възнаграждения с максимум 1%“, отбелязва Инглес.