fallback

ООН: Войната вреди на бедните страни, рязко поскъпват храните и горивата

"Перспективата за ядрен конфликт, някога немислима, сега отново е възможна", каза Антониу Гутериш

15.03.2022 | 07:50 Автор: Жаклина Иванова

Шефът на ООН предупреди, че войната на Русия в Украйна виси като "Дамоклев меч" над световната икономика, особено над бедните развиващи се страни, които са изправени пред рязко покачване на цените на храните, горивата и торовете и сега виждат, че тяхната житница е "бомбардирана", съобщи Асошиейтед прес.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви пред репортери, че от Русия и Украйна идват "повече от половината от световните доставки на слънчогледово олио и около 30 на сто от световните доставки на пшеница", и че "цените на зърното вече са надминали тези в началото на Арабската пролет и бунтовете от 2007-2008 г.".

Гутериш отбеляза, че 45 африкански и най-слабо развити страни внасят поне една трета от пшеницата си от Украйна и Русия, а 18 от тях внасят поне 50%. Сред тези страни са Египет, Конго, Буркина Фасо, Ливан, Либия, Сомалия, Судан и Йемен, уточни той.

"Всичко това удря най-тежко най-бедните и посява семената на политическата нестабилност и размириците по света", предупреди шефът на ООН.

Гутериш намира за алармиращ факта, че Русия повиши нивото на готовност на ядрените си сили след нахлуването в Украйна и определи това като "смразяващо развитието на ситуацията", съобщи Ройтерс.

"Перспективата за ядрен конфликт, някога немислима, сега отново е възможна", посочи Гутериш и повтори призива си за незабавно прекратяване на военните действия, информира БТА.

Гутериш също така призова за запазване на сигурността и безопасността на ядрените съоръжения след пожара в Запорожката АЕЦ в Украйна, най-голямата в Европа, който избухна по време на превземането на централата от руските сили. "Време е да се спре ужасът, отприщен върху народа на Украйна и да се върнем на пътя на дипломацията и мира", заяви той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback