САЩ: Русия поиска военна и икономическа помощ от Китай

"Путин е готов да "унищожи Украйна", смята Уенди Шърман

14.03.2022 | 10:22 Редактор: Ваня Кузманова
САЩ: Русия поиска военна и икономическа помощ от Китай

Американски служители твърдят, че Русия е поискала от Китай военно оборудване и друга помощ за военните си усилия, но без да уточняват какво точно включва помощта, според информация от Financial Times и Washington Post.

Новината за искането на руския президент Владимир Путин за помощ от Пекин се случва в момент, в който Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ заминава за Рим, за да се срещне с високопоставен китайски служител и да обсъди Украйна. Срещата ще е с китайския посланик в Италия Ян Цзечи.

Съветникът по националната сигурност на САЩ предупреди дистанционно китайското правителство за сериозните последици, ако Китай помогне на Русия да заобиколи международните санкции. Руското искане за подкрепа с оръжие от Китай породи опасения в Белия дом, че Пекин може да подкопае усилията на Запада да помогне на украинските сили да защитят страната си. 

Заместник-държавният секретар на Съединените щати Уенди Шърман, твърди, че санкциите вече дават резултат. 

"Натискът започва да дава известен ефект. Виждаме някои знаци на желание за истински, сериозни преговори", казва Шърман пред Fox News. По думите ѝ обаче руският президент Владимир Путин е готов да "унищожи Украйна".

По последна руска информация анексираният от Русия Кримски полуостров и Донбас в Източна Украйна сега вече са свързани със сухопътен коридор. Според Мурадов това може да помогне за снабдяването на хората в Донецка област с хуманитарни стоки. В същото време, според Киев, руските войски са блокирали конвой с помощи за обсадения пристанищен град Мариупол в Донецка област в неделя.

Наблюдателите предполагат, че една от целите на руската агресивна война в Украйна е сухопътен коридор от сепаратистките райони в Източна Украйна, граничещи с Русия, до Кримския полуостров.

В същото време руска православна църква в Амстердам обяви, че ще се отдели от Московската патриаршия. Това е първият известен случай на базирана на Запад православна църква, която прекъсва връзките си с Москва заради инвазията в Украйна.

Повече по темата четете в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Това е тотална пропаганда и фейк. Русия не е използвала и една стотна от потенциала, който има. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Това е просто недвусмислех знак към Сащ и Европа, че Китай е с Русия. Не че толкова им е за помощта. Сигнализирай за неуместен коментар